På tur

Kunst og kulturinnslag som en del av hagesenteret hos Heides Planteskole. foto:Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

Eldste og yngste generasjon hos Heides Planteskole i Thisted. foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

Parti fra Inger og Henrik Jensens Hage. foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

Inger Jensen guider oss gjennom sin store plantesamling. foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

Vandring gjennom Inger og Henrik Jensens Hage. foto: Adi Bertoli

Årsmøtet 2017.

Årsmøte i Staudegruppa ble avholdt på Aulum Kro og Hotell på Jylland den 15. september. Her ble det diskutert oppdatering av hjemmesiden, neste års kampanje med temaet «Stauder til snitt», medlems-situasjonen og planer framover. Både nåværende og tidligere staudeprodusenter var samlet, samt andre inviterte ivrige brukere av stauder. Vi ser at vår lille gruppe av produsenter har stor nytte av å holde kontakt med andre brukere av stauder. Fagturen vår i Danmark var en anledning til å samles om en felles interesse i denne sammenheng.

Fagprogrammet i forbindelse med årsmøtet bød på besøk hos plante-entusiaster på vest-Jylland. Programmet startet hos Enemærkets Hostahave ved Ringköbing. I løpet av få år har ekteparet Ester og Wilhelm Knudsen opparbeidet et flott parkanlegg med visningshage med hovedvekt på Hosta (se link fra Park&Anlegg  http://parkoganlegg.no/nyheter/planter-vegetasjon/enemaerkets-hostahave-privathage-paradis-plantesamlere/). Parken er verdt et besøk og det finnes også mange interessante busker og trær her så beregn god tid. Turen gikk også til samler-entusiastene Finn Carlsen  http://finn.carlsen-web.dk og til Gunda og Karl Kristensen (Kalle-K) http://www.kalle-k.dk, som begge har imponerende samlinger med spesialiteter f.eks. innen plantegrupper som Trillium, Cypripedium, Erythronium, Paeonia og mange flere. I disse hagene var det også plantet flere svært spennende og mindre vanlige små trær og busker. Ingrid og Henrik Jensen tok i mot oss med hjemmebakt og vi fikk omvisning på den rikt tilplantede eiendommen. Her har stauder og mer eller mindre uvanlige trær fått etablere seg og vise sitt potensiale og det rike utvalget av spennende trær og planter skapte stor begeistring. I nærheten av Thy naturpark-område ligger produsenten som kaller seg Thy til stauder, http://thytilstauder.dk. Her fant vi et sortiment tilpasset den vindfulle klimaet i vest. Vi lærte også at mange mindre produsenter og samlere dro på plantemarkeder for å selge planter. Disse arrangeres flere steder i Danmark i løpet av vekstsesongen. Ved Thisted besøkte vi også Heides Planteskole og Hagesenter  http://www.heidesplanteskole.dk som hadde et rikholdig sortiment av Syriner, satset på kunst og kultur og hadde eget galleri i hagesenteret. Hagesenteret var også arrangert med kunstnerisk design i avdelingene. Et absolutt fargerikt hagesenter drevet av dedikerte plantefolk. Siste post i fagprogrammet var Jesperhus Blomsterpark som har hatt ord på seg for å bruke mye stauder i parken. I løpet av årene er parken blitt mer en familiepark med aktiviteter for store og små og med utvidet sesong. Likevel har de klart å beholde stor vekt på stauder og prydgras i plantningene sine tross stor publikumsbelastning. Dette var noe som gledet oss stort å se, selv om merkingen enkelte steder var noe mangelfull for kresne staudeprodusenter.

Fagtur til Danmark, sept 2017

Besøk hos Thy stauder. – Thy

Vandring gjennom Inger og Henrik Jensens Hage. foto: Adi Bertoli

Inger Jensen guider oss gjennom sin store plantesamling. foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

Eldste og yngste generasjon hos Heides Planteskole i Thisted. foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

Parti fra Inger og Henrik Jensens Hage. foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

Eldsteog yngste generasjon hos Heides Planteskole og Havesenter i Thisted. foto: Ole Billing Hansen, Park & Anlegg

 

Besøk hos Kalle-K, Snedsted. Fantastisk rikholdig hage med mange spesialiteter som f.eks Trillium, Cypripedium, Paeonea m.fl.

Besøk i hagen til entusiastiske Finn Carlsen. Mange spennende stauder, knoller og busker.

Visningshage med hovedvekt på Hosta som er vel verdt et besøk! Også mange interessante busker og trær.

Kampanje 2017, Stauder for skygge.

I år vil Staudegruppa, Norsk Gartnerforbund, setja fokus på bruk av stauder for skuggefulle stader. Mange av dei plantane me kjenner vil gjerne ha sol minsta halve dagen for å bløma og trivast. Men det finst og sortar som trivst betre i skugge, – eller krev skugge for ein god vekst og utvikling. Skugge, i denne samanhengen, kan vera ein veksestad der det berre er sol ein time eller to til ein stad der det er djup skugge frå bygningar, gjerde eller overhengande tre og buskar.

Les mer

Du er velkommen som medlem i staudegruppa

Hei! Er du en av dem som arbeider med stauder? Vi i staudegruppa i Norsk Gartnerforbund er en gjeng staudeprodusenter som er lidenskapelig interessert i stauder og bruken av stauder i privathager og offentlige anlegg. For øyeblikket er vi ca 13 medlemmer som består av produsenter og personer fra undervisnings- og forskningsmiljø. Vi er godt spredt over hele landet med forskjellige produksjons og salgsopplegg. Noen av oss produserer hovedsakelig for levering til hagesenter, noen mest for levering til anleggssektoren, andre lager planter til eget utsalg og noen gjør noe av hvert. Vi prøver å holde et oppdatert utvalg til enhver tid og vi har alle følere ute for å fange opp nye ting, nye arter og kultivarer.

Les mer

Stauder i fokus, september 2016

NGF Staudegruppa har gleden av å invitere til seminar! Interessen for å bruke stauder i parker og anlegg er økende, og vi i NGF Staudegruppa ønsker med dette å bidra med kunnskap og inspirasjon til å bruke mer stauder.

Sted: Vitenparken i Ås (Akershus), Fredrik A. Dahlsvei 8, 1430 ÅS.

Tid: 20. september 2016, kl. 09.30- 15.00

Pris: 750-, inkludert lunsj.

Les mer