Årets Staude

Staudegruppa NGF

Sist endret 5.8.2013

Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’, Fagerrørkvein

Vekstform

Stivt opprettvoksende gras i søyleform som danner tette tuer. Høyde med aks ca 140 cm, tue ca 90-100 cm. God hardfør sort tilpasset skandinavisk klima.

Prydverdi

Prydverdien ligger først og fremst i det lysende bladverket på vår og forsommer og den opprette slanke søyleformede veksten. Aksene kommer allerede i juni og fra seinsommeren og utover høsten lyser den opp med gyldne aks. Til forskjell fra andre typer prydgras vil rørkvein vise igjen i en plantning tidlig i sesongen, allerede fra april-mai. Sorten ‘Overdam’ har hvitstripet bladverk som lyser opp og lager kontraster til andre planter. Denne sorten er noe lavere enn de andre sortene rørkvein og danner sterke opprette strå som står godt i vind om de ikke står for fuktig eller gjødsles for kraftig.

Voksested

Fagerrørkvein ‘Overdam’ trives best om den står solrikt og lyst minst halve dagen. Den trives i vanlig hagejord.

Bruksområde

Fin som dekorasjon blant vintergrønne busker, rødblada stauder eller busker og sammen med andre prydgras både enkeltvis og som grupper. I større anlegg gjør de seg godt i større eller mindre grupper plantet med ca 30-40 cm avstand.

Naboplanter

Vintergrønne busker, vårlyng, rødblada viftelønn, mange typer stauder som for eksempel rødblada alunrot, bergblom, forskjellige storkenebb, høstbergknapp, forskjellige aster, kalamint, kattemynte, anisisop ‘Blue Fortune’ og andre prydgras.

Annet

Sorten dukket opp i et parti Calamagrostis x acutiflora hos Overdam Planteskole på Sjælland i ’98’. Siden er den blitt formert opp og selges nå i store antall både i Europa og USA.

Stauder i krukker (2/2)